Pāriet uz saturu

Preču grozs

Jūsu grozs ir tukšs

Raksts: Kā saglabāt D vitamīna līmeni pēc vasaras

Sveika mityba rudenį: konservuotos sardinės – vitamino D ir omega-3 šaltinis

Kā saglabāt D vitamīna līmeni pēc vasaras

Daudziem cilvēkiem vasara asociējas ar siltumu, sauli un labsajūtu. Taču, tiklīdz sākas rudens, dienas kļūst īsākas, saule paslēpjas aiz mākoņiem — un līdz ar to organismā sāk samazināties viens no svarīgākajiem vitamīniem: D vitamīns.

Lai saglabātu stabilu D vitamīna līmeni pēc vasaras, ēdiet vairāk treknas zivis (lasis, sardīnes, skumbrijas), olas dzeltenumus un ar D vitamīnu bagātinātus piena produktus. Vajadzības gadījumā konsultējieties ar ārstu par uztura bagātinātājiem un izmantojiet īsus brīžus saulē, lai atbalstītu organisma dabisko D vitamīna sintēzi.

Šis padoms ir aktuāls ikvienam, kurš vēlas rūpēties par savu veselību gada tumšajos mēnešos. Apskatīsim, kāpēc D vitamīns ir tik svarīgs un kā praktiski nodrošināt pietiekamu tā daudzumu.

Kāpēc D vitamīns ir tik svarīgs

Imunitāte un garastāvoklis.

D vitamīns stiprina imūnsistēmu un palīdz organismam efektīvāk cīnīties ar infekcijām. Tā trūkums tiek saistīts ar biežākām saaukstēšanām un sliktāku emocionālo pašsajūtu. Nav nejaušība, ka rudens nogurums bieži sakrīt ar izsīkušām D vitamīna rezervēm.

Kaulu un muskuļu stiprums.

D vitamīns uzlabo kalcija un fosfora uzsūkšanos — divu minerālvielu, kas ir būtiskas stipriem kauliem. Tā trūkums var veicināt muskuļu vājumu, sāpes vai pat lūzumus. Īpaši svarīgi tas ir fiziski aktīviem cilvēkiem.

Kāpēc rudenī un ziemā pieaug D vitamīna trūkums

Par maz saules gaismas.

D vitamīnu nereti dēvē par “saules vitamīnu”, jo galvenais avots ir UV stari. No oktobra līdz martam Ziemeļeiropā saules leņķis ir pārāk zems, lai āda spētu pietiekami to sintezēt.

Nepietiekams uzturs.

Lai gan D vitamīns ir atrodams dažos pārtikas produktos, lielākā daļa cilvēku tos ēd pārāk maz. Turklāt ikdienas uzturs bieži vien nesniedz pietiekamu devu.

Labākie D vitamīna avoti

Treknas zivis un konservētas sardīnes.

Lasis, skumbrija un sardīnes ir īsti D vitamīna čempioni. Sardīnes konservos ir īpaši ērts risinājums: tās ir ilgi uzglabājamas, bagātas ar uzturvielām un viegli iekļaujamas rudens ēdienkartē. Portugāles sardīnes ir slavenas ar savu kvalitāti un autentisko garšu — vienkāršs veids, kā ienest Vidusjūras veselības tradīcijas savā virtuvē.

Olu dzeltenumi un piena produkti.

Arī tie palīdz uzturēt D vitamīna līmeni, jo īpaši, ja produkti ir papildināti ar šo vitamīnu.

Portugāles zivis kā kvalitātes zīme.

Portugāle ir pasaulē slavena ar savām zivju tradīcijām. Izvēloties Portugāles zivis, jūs saņemat ne tikai D vitamīnu, bet arī vērtīgās omega-3 taukskābes, kas stiprina sirdi, smadzenes un locītavas.

Omega-3 taukskābes: papildu ieguvums

Omega-3 taukskābes ir vēl viens iemesls, kāpēc biežāk ēst sardīnes un citas treknas zivis. Tās samazina iekaisumu, stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, uzlabo koncentrēšanās spējas un palīdz stabilizēt garastāvokli.

Īpaši rudenī, kad daudzi jūtas noguruši un mazāk motivēti, omega-3 var kļūt par dabisku enerģijas avotu.

Jūsu iknedēļas D vitamīna plāns

  1. Ēdiet konservētas sardīnes vismaz divas reizes nedēļā.

  2. Ēdienkartē iekļaujiet vēl vienu treknu zivju maltīti (piemēram, lasi vai skumbriju).

  3. Dienu sāciet ar olām - dabisku D vitamīna avotu.

  4. Izvēlieties ar D vitamīnu bagātinātus piena produktus.

  5. Katru dienu pavadi vismaz 15 minūtes dienas gaismā — pietiek pat ar īsu pastaigu.

  6. Ja rodas šaubas, konsultējieties ar ārstu par uztura bagātinātājiem.

Secinājums

D vitamīns ir būtisks imunitātei, enerģijai un stipriem kauliem — taču rudens un ziemas mēnešos tā trūkums ir ļoti izplatīts. Vienkāršākais un gardākais risinājums: Portugāles sardīņu konservi. Tie ir bagāti ar D vitamīnu, satur daudz omega-3 un vienmēr ir gatavi lietošanai.

👉 Atklājiet mūsu plašo Portugāles sardīņu klāstu: sardinele.lv

Biežāk uzdotie jautājumi

Kāpēc D vitamīns ir tik svarīgs?

Tas stiprina imunitāti, uzlabo garastāvokli, veicina kalcija uzsūkšanos un nodrošina veselīgus kaulus un muskuļus.

Cik daudz D vitamīna nepieciešams rudenī un ziemā?

Pieaugušajiem parasti iesaka 600–800 SV dienā, taču precīzu devu nosaka ārsts.

Vai konservētas sardīnes ir uzticams D vitamīna avots?

Jā, tās saglabā lielāko daļu uzturvielu un ir ērta izvēle ikdienas uzturā.

Vai Latvijā var iegūt pietiekami daudz D vitamīna tikai no saules gaismas?

No oktobra līdz martam - nē. Tāpēc uzturs vai uztura bagātinātāji ir nepieciešami.

Atstāt komentāru

Ši svetainė apsaugota „hCaptcha“, taip pat taikoma „hCaptcha“ privatumo politika ir paslaugos teikimo sąlygos.

Visi komentāri pirms publicēšanas tiek pārbaudīti.

Citas receptes

Tobulas vasaros vakaras: portugališkos sardinės, vynas ir jūros kvapas

Perfekts vasaras vakars: portugāļu sardīnes, vīns un jūras smarža

Jūras smarža, silts smilšu pieskāriens, glāze baltvīna un viena neliela bundžiņa portugāļu sardīņu – reizēm tieši tik daudz pietiek, lai vasaras vakars kļūtu neaizmirstams. Atklājiet, kā vienkāršas...

Lasīt vairāk
Beata Nicholson: sardinių gerbėja ir mūsų įkvėpimas!

Beata Nicholson: sardīņu fane un mūsu iedvesma!

Slavenā kulinārijas personība Beata Nicholson savos "Instagram" stāstos dalījās ar mīlestību pret portugāļu konservētām sardīnēm, piedāvājot ātru un uzturvielām bagātu ēdienu ar svaigiem dārzeņiem ...

Lasīt vairāk